torsdag 24 juni 2010

Trädgård Fruktgård Bärgård Grönsaksland


Området bakom hasselträdet hade tidigare ägare använt som byggsoptipp. Här låg oändligt många stora stenbumlingar. Dessa skulle snart användas för att bokstavligt talat bygga upp framsidans uteplats. I denna sydsluttning kändes det rimligt att anlägga ett litet grönsaksland. Storlek enligt ursprungsplanen: 2 x 3 meter. Denna storlek reviderades något under resans gång...
























Några stenbumlingar fick ligga kvar av tre anledningar: värmealstring, gränsmarkering och jordstopp





Första gången Kurt lånade ut sin motorsåg så valde han att aldrig släppa taget överhuvudtaget då jag förklarade att jag aldrig tidigare provat. Allt eftersom har har jag nu förtjänat förtroendet för lån av både klyv, elsåg och bensinsåg. Nej, skämt och sido: Det har alltid gått bra, det är bara det att undertecknad inte vågade köra bensinsåg till en början... 








Sixten 2 år och stolt ägare till riktig skruvdragare


























En av flera anledningar till att byggnation av sandlåda till kidsen prioriterats ned för stunden...



Slängde ut lite grus och två dussin marksten och erhöll på tre timmar en stengång a la´ hela havet stormar. Den får duga så länge. Fick ett gäng gamla plåtar av grannen Kurt som jag nibblade isär och böjde till för att erhålla gratis snigelskydd modell 'mindre estetisk". Till och med jag stör mig på hur illa detta ser ut och då är det riktigt illa, men man har ju inte en tillräckligt fet plånbok för ett kommerciellt snigelstaket så då är det bara att gilla läget. En lösning är att vid senare tillfälle byta till betydligt snyggare och fortfarande relativt billig takfotsplåt. Kurt kör denna variant. Gräset är alltid grönare på andra sidan ; )




April. Sixten hjälper med bravur till med planteringen av sockerärtor - fru Annas favorit




Juni. Redan dags att börja binda upp dem. Tiden går FORT! Kraffset till vänster är faktiskt inte ogräs utan nyligen omplanterad nyzeeländsk spenat.






Det råkade bli så mycket förkultivering att jag tvingades bygga en växtvagn för att orka avhärda allt. Vagnen, delbar i sina två nivåer, rullades väldigt enkelt fram på sina fullt roterbara billiga små Bauhaus hjul ;). Vagnen ful-kläddes i överbliven takpapp. Återigen hade jag ingen ork över för estetiken. Anna gillar milt uttryckt INTE denna vagn : )



Några minuter senare...



Sixten sätter romansallad och grönkåls frön


Jordgubbar och kronärtskocka...



...mangold, citrontimjan, grönmynta, ruccola...



...rädisor...




...dill, purjo, olika bladsallader...



...choi sum (krispig kinesisk wokgrönsak)...




...isbergssallad...








...purjo och broccoli...




...smultron...




...koriander...




...bladsallader...




...Nyzeeländsk spenat...




...squach...






...och kål "Curly Scarlet" (mitten)...



...romansallad och grönkål...




...blekselleri...




...sparris...








...melonodlingen (längst bak)...




...melonskörden...






Fulodlingen i tomtgränsen som saknar snigelskydd verkar eventuellt kunna producera någon squach och kanke lite tomater framöver...




Nu vaknar äntligen vår svarta och vår röda barnvakt till liv. Sixten spenderade idag (6/7) en bra stund där och då är bären bara halvmogna enligt mig. Sixten säger "Gååål blaa att äta" och han får sista ordet.





Framsidans plommon är nu påväg...



...och även salladsbackupen.





Melongurkan, bärkrusbären (physalis, golden berry), paprika plantan och citronträdet verkar trivas fint på den vindskyddade sydstenen.







Första melongurkan upptäcktes igår (9/7), men den får nog bli lite fetare innan skörd. Läste på nätet att man kan bygga små hängmattor till gurkorna och det låter ju skoj, men extremt jobbigt, tidskrävande och överpretantiöst. Vi får se...dom skulle ju kunna gå att återanvända ; )




...10 styck nyplanterade hallonplantor...



...bakom lås och bom i två burar för våra rådjur...



Någon månad senare!



Framför grönsakslandet står det nu två styck nyplanterade krusbärsbuskar




 



...och ovan landet står ett nytt körsbärsträd på svagväxande stam och kämpar effektivt och stabilt för överlevnad. Vår jord är inte optimal för bärträd enligt grannen Barbro och det verkar stämma då vårt första körsbärsträd dog. Tur att vi hade 3 månaders garanti! Länge leve Mölnlycke Garden Center!




Vid tomtgränsen blir det nu fulkompostbygge av trä-skräp...

  


...då plånboken tillåter skall jag bygga en något snyggare kompost...



 Ytterligare utgrävning skall resultera i ett potatisland. Men planteringen får vänta tills nästa år.

 


Elvira är så nöjd och nyfiken på ryggen att man ibland nästan glömmer bort henne!




Dagens basecamp: Framsidan



Sixten hjälper till med byggnation av tomatkruka modell större och Elvira leker med fader Joakims mössa. Varför konkurrerar alltid vanliga grejor ut barnleksakerna med hästlängder?




...stolt far godkänner efter ytterst lite korrigering sonens förankring av de från början glappande murstenarna...


...tillfälligt solskydd under utplanteringen av tomaterna.





Klart!





Mindre kruka konstruerades också bara för att skydda vattenröret/kranen/locket (vet inte vad den kallas, bara var det är) som sticker upp ur marken som jag många gånger varit nära att köra över med gräsklipparen. Nu är planen att man skall uppmärksamma denna lilla areal och vidtaga större försiktighet...






Det blev en fjärilslavender då familjen önskar härbärgera maximalt antal fjärilar. Vi har också planterat tre större fjärilsbuskar på baksidan.




Fågelskådare har vi också blivit. Grannarna har en bekant som är ornitologprofessor som menar att man inte stör fåglarna nämnvärt genom att öppna entrédörren. Detta skall bero på att dom saknar luktsinne. Vi valde att störa mamman totalt två gånger . Ornitolog-proffesorns ord kan stämma för hela familjen klarade sig och de har redan lämnat huset (dock utan att städa efter sig). Johan Sundells ord ringer dock fortfarande i bakhuvudet och ger mig lite dåligt samvete: "Va fxn vet en ornitologproffessor"?  Väldigt roligt ögonblick då dessa ord uttalades i mild aggression : )


Fräckt stora munnar.



Nämnas bör att basilikan trivdes mycket bättre inomhus. Utomhus stannade tillväxten av helt trots fint väder (basilika geovenese).



Första chilifrukten skördades idag (9/7). En vit och söt chili var beskrivningen på fröpaketet som lyckligtvis innehöll flera sorter. Det stod nämligen inte utskrivet att ovan nämnda frukt nästan var helt smaklös.



Igår (8/7) ful-snickrades grenstöd till vinbärsbuskarna. Vänster främre regel blev lite sned tyvärr och det irriterar. Jordankare användes enbart av lättja...



Ibland är ogräs vackert.




































7 kommentarer:

Anonym sa...

Najs... / joakim

Sportkeps sa...

Mycket tjusigt!

Joakim Bergman sa...

Sportkeps: Finn en SAAB 900 detalj...

Klättertorpet sa...

Himmel och pannkaka, hur hinner ni vattna allt? Jag hinner ju inte ens ta ett varv i trädgården på snigeljakt, ännu mindre rensa i rabatterna..

Ja, ja vill ni bli av med någonting av era drivor av grönsaker så finns det en intressant =)

Anders sa...

Riktigt nice! Du/Ni har tydligen gröna fingrar... Men du behöver ett vattenpass! ;-)

/Anders

Joakim Bergman sa...

Regeln korrigerades ca 7 dagar senare i aug, när perfektionisten inte längre orkade med den psykiska påfrestningen.

Joakim Bergman sa...

Hanna: Du kan alltid få några plantor physalis (bärkrusbär) och grönmynta nu. Till våren kommer det nog mer och då kanske ruccolan hunnit sprida sig. PS Vattnade med vattenspridare när det var som torrast, annars är det faktiskt för fuktigt då landet ligger längst ner på tomten. Vi fick till och med svampar i augusti :) Nästa år skall jag samla ful-vatten och låta det sippra ut i slangar med små hål i.

Bloggintresserade